Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Να μην εξαιρούνται οι αλλοδαποί υπήκοοι των χωρών εκτός Ε.Ε. που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις νόμιμης παραμονής στη χώρα μας, από τα προγράμματα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών του ΟΑΕΔ, προτείνει ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τ. Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, με Αναφορά που κατέθεσε την Παρασκευή (01-02-2008) στη Βουλή, προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.
Το πλήρες κείμενο της αναφοράς του κ. Σηφουνάκη έχει ως εξής :


ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς:  την Υπουργό Απασχόλησης
 και Κοινωνικής Προστασίας
           
Θέτω υπόψη σας την από 24/01/08 επιστολή του Δημάρχου Μούδρου Λήμνου Ν. Λέσβου κ. Κώστα Αδαμίδη, σύμφωνα με την οποία ζητά την απλοποίηση της Νομοθεσίας που διέπει τα προγράμματα Ν.Ε.Ε. του ΟΑΕΔ.
Συγκεκριμένα, το γραφείο ΟΑΕΔ Δήμου Μούδρου που λειτουργεί από το 1998 καλύπτοντας τις ανάγκες δύο Δήμων και κατά περιόδους όλου του νησιού, κυρίως με δαπάνες του Δήμου, δίνει μεταξύ των άλλων και την δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να ενταχθούν στα προγράμματά του, δημιουργώντας την δική τους επιχείρηση. Από τα προγράμματα αυτά όμως (Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών) εξαιρούνται οι αλλοδαποί υπήκοοι των χωρών εκτός Ε.Ε., οι οποίοι στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι σύζυγοι Ελλήνων πολιτών με δικαίωμα απόκτησης της ιδιότητας ανέργου και με δικαίωμα παραμονής στη χώρα, που ξεπερνά πολλές φορές την διετή διάρκεια των προγραμμάτων Ν.Ε.Ε.
Στα πλαίσια λοιπόν της δυνατότητας παροχής ίσων ευκαιριών για όλους τους κατοίκους της χώρας μας, πρέπει η πολιτεία να εξετάσει την δυνατότητα  συμμετοχής και των οικονομικών μεταναστών και να τροποποιήσει τη Νομοθεσία που διέπει τα προγράμματα Ν.Ε.Ε. του ΟΑΕΔ.